Επιθετικη – σεξιστικη συμπεριφορα απ’ τον ιδιοκτητη καφετεριας και θαμωνα

Στις 2/12 στην οδό Παπάγου μέλη της συνέλευσης μας κόλλαγαν αφίσα για τους νεκρούς εργάτες και τον δολοφονημένο από αστυνομικούς 18χρονο Ρομά. Παράλληλα μοίραζαν και κείμενο γενικότερης επικαιρότητας. Όταν έφτασαν έξω απ’ το “No Name” δέχτηκαν παρατήρηση από θαμώνα ο οποίος θεωρούσε πως η αφίσα αποτελεί άσχημο θέαμα επάνω στο διάφανο πλαστικό της στάσης του λεωφορείου. Απαντήσαμε ευγενικά πως τώρα έχει ήδη κολληθεί και δεν είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα αλλά εκείνος επέμενε πως πρέπει να τη βγάλουμε και ανέβαζε τους τόνους. Του είπαμε πως αυτό για το οποίο μιλάει η αφίσα είναι πολύ σημαντικό και αν έμπαινε στον κόπο να το διαβάσει ίσως να σταματούσε να δημιουργεί τέτοιο ζήτημα. Δήλωσε πως δεν το ενδιέφερε τι γράφει και ακόμα κι όταν τον ενημερώσαμε σχετικά με το περιεχόμενο συνέχισε τις φωνασκίες. Ένας από μας θέλοντας να δείξει πόσο χαζό ήταν όλο αυτό, και ταυτόχρονα να δώσει ένα τέλος για να συνεχίσουμε, αφαίρεσε την αφίσα απ’ το διάφανο πλαστικό και την τοποθέτησε ακριβώς δίπλα σε ένα μη διάφανο. Ο θαμώνας επικρότησε αυτή την υποχώρηση στο καπρίτσιο του λέγοντας “..έτσι μπράβο τώρα είσαι κύριος” παίρνοντας την απάντηση “εσύ όμως δεν είσαι κύριος που έκανες τέτοιο θέμα για μια τέτοια αφίσα”.

Εκείνη τη στιγμή κατέφθασε ο ιδιοκτήτης της καφετέριας και αφού ρώτησε τι συμβαίνει ξεκίνησε τον εξής διάλογο:

Εδώ που τα λέμε έχει δίκιο. Αν έχεις ρίξει λεφτά να φτιάξεις ένα μαγαζί κι έρχεται ο καθένας και..

-Μα δεν κολλήσαμε στο μαγαζί σου

-Να πας σπίτι σου να κολλήσεις

-Κολλάω και σπίτι μου. Τη στάση όσο την έχεις πληρώσει εσύ άλλο τόσο την έχουμε πληρώσει κι εμείς

-Τώρα λες μαλακίες

-Εμείς δε σε βρίσαμε..

Ανάμεσα στις πρώτες του κουβέντες ο εν λόγω μαγαζάτορας γύρισε και είπε σε μια από εμάς με μάτσο προστακτικό ύφος “Μη μιλάς εσύ!”. Την πρώτη φορά νομίσαμε πως το είπε γιατί του μιλούσαμε δύο άτομα ταυτόχρονα αλλά επανέλαβε ακριβώς την ίδια φράση με τον ίδιο τρόπο μερικά δευτερόλεπτα μετά, κι ενώ το μέλος μας δεν απευθυνόταν καν σε αυτόν. Ο επιχειρηματίας άρχισε απρόκλητα να αποκαλεί τον συνομιλητή του μαλάκα κι έφτασε στο αποκορύφωμα της θεατρινίστικης ψευτομαγκιάς του όταν γουρλώνοντας τα μάτια κόλλησε το πρόσωπο του στο πρόσωπο του συνομιλητή του. Ο θαμώνας είχε πλέον δεύτερο ρόλο, ενώ οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα πριν οξυνθούν κι άλλο.

Είχαμε ήδη δηλώσει πως το να βρίζει περαστικούς πέρα από όλα τ’ άλλα δείχνει και την “επαγγελματική” του ποιότητα. Είχαμε ήδη δηλώσει πως αν δίναμε τόση σημασία στο αν φαίνεται άσχημη μια πολιτική αφίσα στη στάση δεν θα είχαμε καταφέρει ποτέ να πετύχουμε ένα σωρό σημαντικούς στόχους όπως το τσάκισμα των φασιστών κ.α. Δηλώσαμε πως στο εξής θα γνωρίζουμε πως σκέφτεται και πράττει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και κάποιοι θαμώνες. Κατά την αποχώρηση μας μια από μας συνέχιζε να συνομιλεί με κάποια κυρία και είχε μείνει πίσω. Τότε ο θαμώνας (αυτός που είχε θιχτεί όταν του είπαμε πως δεν τον θεωρούμε κύριο..) προέβη σε μια κλασική χοντροκομμένη σεξιστική επίθεση: “δεν τη βλέπεις αυτή πως είναι μωρέ.. ούτε γκόμενο δεν έχει..”

Τέτοιου είδους ιδιοκτησιακοί μεγαλοϊδεατισμοί, που σέβονται περισσότερο μια πλαστική επιφάνεια από την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, πρέπει να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα. Το να μην υπάρξει άλλος νεκρός σαν τον Ζακ Κωστόπουλο είναι κάτι που πρέπει να μας αφορά όλους. Το να σταματήσουν να αναπαράγονται τα “μη μιλάς εσύ” και τα υπόλοιπα χυδαία σεξιστικά, που συνδέονται άμεσα με τις καθημερινές κακοποιήσεις και δολοφονίες γυναικών, είναι κάτι που πρέπει να μας αφορά όλους. Το να μπορούν οι εργαζόμενοι άφοβα να αγωνίζονται για την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους επίσης.

Ακόμη και όταν διαφωνούμε με μια πολιτική πράξη, οφείλουμε να έχουμε συναίσθηση της σημασίας της απέναντι στην απραξία και να εκφράζουμε την όποια διαφωνία μας με ευγένεια και σεβασμό. Αν είναι να χάνουμε την ψυχραιμία μας ας το κάνουμε για προβλήματα σημαντικά, και ας στρέψουμε την οργή μας προς όσους αναμετάξυ μας τα διαιωνίζουν, χωρίς να ξεχνάμε πως απώτερος στόχος μας είναι όσοι από θέσεις εξουσίας τα προκαλούν και τα διαχειρίζονται.

Υ.Γ. Μάθαμε πως ο εν λόγω επιχειρηματίας λέει σε τρίτους πως το χειρίστηκε λάθος, πως όταν φύγαμε επέπληξε τον θαμώνα για τη συμπεριφορά του, και πως ένας απ’ τους λόγους που έχασε την ψυχραιμία του ήταν το ότι νόμισε πως τον αποκαλέσαμε φασίστα.. Mετά την απομάκρυνση απ’ το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *