ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ – ΑΠΡΙΛΗΣ ‘22

“..να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαϊ..”

Τον τελευταίο καιρό ζούμε μία κατάσταση άκρως επικίνδυνη, όπου η υπεράσπιση της αλήθειας και της λογικής χάνεται μέσα στην προπαγάνδα. Μία καινούργια κρίση, αυτή την φορά πολεμική, αναζωπυρώνει τις ήδη προϋπάρχουσες. Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, με την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, φαίνεται να βγαίνει εκτός ελέγχου. Φυσικά το “μάρμαρο” θα το πληρώσουν πάλι οι λαοί. Μας εκβιάζουν με κάθε τρόπο να διαλέξουμε πλευρά, να σφίξουμε τα δόντια και να κάνουμε υπομονή ώσπου να περάσουν τα χειρότερα . Καλούμαστε να πάρουμε θέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, να αποφασίσουμε δηλαδή αν είμαστε με τον επιθετικό και επεκτατικό θεσμό του ΝΑΤΟ που χρηματοδοτεί τους νεοναζί της Ουκρανίας ή με το απολυταρχικό καθεστώς της Ρωσίας. Κάθε πλευρά χρησιμοποιεί τους λαούς ως αναλώσιμους πολεμιστές αδιαφορώντας για τις ανάγκες των ανθρώπων.

Από την πλευρά του το Ελληνικό κράτος, πιστός υπηρέτης των επιταγών των ΗΠΑ και του στρατιωτικού εγκληματικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ, έσπευσε με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία να εμπλέξει τη χώρα στον πόλεμο καθιστώντας την έτσι στόχο, ενώ συνεχίζει φυσικά να φιλοξενεί αμερικάνικες βάσεις στο ελληνικό έδαφος. Την ίδια στιγμή το εφοπλιστικό κεφάλαιο μέσω των μμε πασχίζει να μας κάνει να ταυτιστούμε με την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική και το κυβερνητικό αφήγημα. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρες σελίδες για τις ευθύνες του ΝΑΤΟ ή τις ενέργειες των ναζί της Ουκρανίας που σέρνουν τον λαό της στον όλεθρο ή ακόμα και για τις δολοφονικές πολιτικές της Ρωσίας. Εδώ όμως υπάρχει μια βασική κοινή αλήθεια που όλοι λίγο πολύ κατανοούμε. Σε όποια πλευρά και αν βρισκόμαστε, είτε του νικητή είτε του χαμένου, το σίγουρο είναι πως εμείς το μόνο που κρατάμε είναι τους νεκρούς και τη φτώχεια.

Κανένας επεκτατικός-ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν είναι δίκαιος. Οι διακρατικοί πόλεμοι είναι βαμμένοι με το αίμα προλετάριων, ο μόνος δίκαιος πόλεμος είναι ο ταξικός. Εδώ και καιρό, ήδη από την πανδημική κρίση (με 27.000 νεκρούς μέχρι τώρα στην Ελλάδα και 16.000 εκτός ΜΕΘ), τόσο τα καύσιμα όσο και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Με τον πόλεμο κάθε νέα αύξηση και κερδοσκοπία αντιμετωπίζεται περίπου ως φυσικό φαινόμενο που προκαλείται από αυτόν. Κι ενώ τα τηλεοπτικά κανάλια προπαγανδίζουν τα “δίκαια” του ΝΑΤΟ και της Δύσης οι ιδιοκτήτες τους συνεχίζουν να μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο με σκοπό το κέρδος.

Η υποκρισία περισσεύει και οι πολιτικές επιλογές των πεφωτισμένων ηγετών μας, πέραν της τεράστιας μεταφοράς πλούτου που συμβαίνει αυτή την στιγμή μέσω των τιμών σε βασικά και αναγκαία αγαθά όπως ρεύμα και καύσιμα, μας χρεώνουν μία ακόμα καπιταλιστική κρίση αυτή την φορά επισιτιστική. Έτσι οι από τα κάτω αυτού του πλανήτη έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας σε πλατιά εμβέλεια. Αν λοιπόν δεν συμμετέχεις άμεσα στον πόλεμο και δεν το πληρώσεις με τη ζωή σου, μπορείς να θυσιαστείς έμμεσα για αυτόν με την λιμοκτονία. Οι επιλογές των λαών δηλαδή είναι ή να πεθάνουν πολεμώντας ή να λιμοκτονήσουν και στην καλύτερη να ζήσουν μέσα στην φτώχεια.

Εδώ έχει σημασία να αποκρυπτογραφήσουμε ακόμα μία λεπτομέρεια. Τα 100 δις για όπλα που εξήγγειλε η Γερμανία. Αυτό σημαίνει για τους λαούς της Ευρώπης πως κάθε οικονομική-κοινωνική διεκδίκηση θα παραπεμφθεί στις καλένδες. Μας λένε πως ο πόλεμος είναι αναγκαία προτεραιότητα και πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, αφού αυτό γίνεται για την ασφάλεια μας. Είναι ελαφρώς περίεργο βέβαια το πόσο εύκολα βρέθηκαν τόσα δις ευρώ, καθώς όταν οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις μισθών κλπ η μόνιμη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.. Που βρέθηκαν λοιπόν τόσο γρήγορα λεφτόδεντρα για όπλα; Kινητήριος άξονας της πολεμικής μηχανής είναι τα λόμπι των οπλοβιομηχανιών. Κάνουν χρυσές δουλειές σε βάρος αυτών που καλούνται να αλληλοσκοτωθούν στους ενδοκυριαρχικούς πολέμους, για τα συμφέροντα των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών ελίτ. Ας μην γελιόμαστε, πάντα υπάρχουν λεφτά για τους κυβερνώντες και τους ολιγάρχες. Άλλωστε από εμάς τα παίρνουν. Πότε με την μορφή φόρων, πότε απλά με την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο εφευρίσκουν.

Αυτό που ζούμε, στο σύνολο του είναι μία ταξική επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι αφέντες σε όλους τους τομείς, με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας τους εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων. Η μόνη λύση είναι να απαντήσουμε με την δικιά μας ταξική αντεπίθεση. Σε όποια χώρα κι αν ζούμε, πόσο μάλλον στην Ελλάδα που βρισκόμαστε σε μόνιμη κρίση τουλάχιστον μια δεκαετία, αποτελεί επιτακτική ανάγκη το να οργανωθούμε ταξικά σε συνδικάτα, σε συνελεύσεις γειτονιάς και φοιτητικές οργανώσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε με πάλη και αξιοπρέπεια το ακόμη πιο ζοφερό μέλλον που σχεδιάζουν.

Δικοί τους οι πόλεμοι – Δικοί μας οι νεκροί
Κανένας πόλεμος μεταξύ των λαών – Καμιά ειρήνη μεταξύ των τάξεων

Υ.Γ.
Αυτές τις μέρες είχαμε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ακροδεξιάς ρητορικής, που λίγο πολύ μας είπαν ότι σε αυτό τον πόλεμο έχουμε αληθινούς πρόσφυγες, Ευρωπαίους, με γαλανά μάτια και ωραίο λευκό δέρμα άρα.. καλοδεχούμενους. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια επιτάσσει την αλληλεγγύη σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη που ξεριζώνεται για να γλιτώσει από τον πόλεμο και την εξαθλίωση, οποιασδήποτε εθνικότητας, ότι χρώμα δέρματος ή ματιών κι αν έχει.
Με αυτή την άποψη συμφωνούν και οι μαθητές της γειτονιάς μας όσον αφορά στην απειλή απέλασης του συμμαθητή τους Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα. Από κοινού με τους γονείς και τους καθηγητές τους στήριξαν από την πρώτη στιγμή το δικαίωμα παραμονής του Σαϊντού στην χώρα, ενώ η κινητοποίηση τους βρήκε μεγάλη υποστήριξη από την τοπική και υπερτοπική κοινωνία. Υπό αυτή την πίεση και κατακραυγή ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε σε συνάντηση με τον νεαρό πρόσφυγα. Αναμένεται η απόφαση της επιτροπής ασύλου.

Με τον Σαϊντού είμαστε μαζί, επαναπροώθηση σε κάθε ρατσιστή.
Η αλληλεγγύη θα νικήσει!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *