ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Βρισκόμαστε λοιπόν λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και μερικές μέρες πριν τις δημοτικές. Και παρόλο που αυτά τα εκλογικά γεγονότα σίγουρα έχουν μια κάποια βαρύτητα, εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως οι ουσιαστικές διεργασίες που καθορίζουν τις ζωές μας κινούνται κατά κύριο λόγο σε διαφορετικά πλαίσια.

Ξεκινώντας απ’ τις εθνικές εκλογές είναι χαρακτηριστικό το αποκορύφωμα της γελοιότητας, του εκμοντερνισμένου λαϊκισμού και των μαρκετίστικων επιτελείων, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό καθορίζουν πλέον την προεκλογική παρουσία όλων των κομμάτων. Σε αυτήν την συστημικά καθοδηγούμενη προπαγανδιστική εκστρατεία το κεφάλαιο κινητοποιεί όλο του το επικοινωνιακό οπλοστάσιο (ράδιο, τηλεόραση, τύπος, διαδίκτυο) θέλοντας να μας πείσει πως οι εκλογές συνεχίζουν να είναι μια γιορτή της δημοκρατίας, μέσω της οποίας ο λαός είναι πραγματικά ελεύθερος να επιλέγει τους αντιπροσώπους του.

Αν το δούμε σε διεθνές επίπεδο θα αντιληφθούμε πως σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν ασκεί τα εκλογικά του δικαιώματα, και όσοι τα ασκούν το κάνουν σε ένα βαριά καθοδηγούμενο πλαίσιο. Σε παλαιότερες εποχές, που αυτά τα επικοινωνιακά κόλπα δεν ήταν τόσο εξελιγμένα, υπήρξαν περιπτώσεις μαζικών ριζοσπαστικών κινημάτων που (κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες) επέλεξαν να συμμετέχουν στις εκλογές και να τις κερδίσουν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ανατράπηκαν βίαια από στρατιωτικά πραξικοπήματα, με χιλιάδες δολοφονίες, φυλακίσεις και βασανισμούς.

Η σύγχρονη πραγματικότητα αναδεικνύει την ευστοχία των αναρχικών πολιτικών θεωρήσεων, οι οποίες εδώ και αιώνες προτείνουν πιο συμμετοχικούς-αμεσοδημοκρατικούς τρόπους επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων. Το υπάρχον εκλογικό πανηγύρι, και το “κάλπη-κο” αποτέλεσμα του, δεν φέρνει το λαό και την κοινωνία στην κυριαρχική θέση που δικαιούνται. Αντιθέτως μας υποδουλώνει όλο και περισσότερο, νομιμοποιώντας τους εκάστοτε κυβερνώντες και τα διαφόρων ειδών αντιπολιτευτικά φρούτα.

Αν μετακινηθούμε απ’ το εθνικό στο δημοτικό επίπεδο τα πράγματα σε γενικές γραμμές δεν αλλάζουν και πολύ. Όπως και στις εθνικές εκλογές έτσι κι εδώ, οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην κάλπη ποικίλουν. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις κεντρικές πολιτικές που συνήθως εξυπηρετούνται, καθώς και τη συνολική προεκλογική γελοιότητα που περιγράφηκε παραπάνω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, πάντα μέσα από τη συμμετοχή μας στους μαχητικούς και επίμονους αγώνες παράγονται ουσιαστικά αποτελέσματα και σημειώνονται νίκες για τους από τα κάτω. Οι πραγματικοί αγωνιστές-ηγέτες κινούνται πάντα ανάμεσα στο λαό, ζουν και εργάζονται μαζί του, αναδεικνύονται από αυτόν και τους ακηδεμόνευτους αγώνες του. Δεν χρειάζονται μαρκετίστικα κόλπα, διαφημίσεις και φωτογραφημένες χαιρετούρες. Δεν θα δούμε τις φάτσες τους γυαλισμένες και τυπωμένες σε αφισοφυλλάδια, ούτε φουσκώνουν τα προσωπικά τους επιτεύγματα σε “καθωσπρέπει” βιογραφικά για να μας κερδίσουν.

Σε ένα βιώσιμο μέλλον οι αυτόνομες κοινότητες θα απλώνονται από τις γειτονιές προς το κέντρο, θα συνδέονται μεταξύ τους διατηρώντας την αυτονομία τους, και θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους άμεσα ανακλητούς εκπροσώπους τους. Αυτό το μέλλον δεν είναι μια ιδεαλιστική ουτοπία που προσδοκούμε, αλλά μια πρακτική ουτοπία την οποία δοκιμάζουμε και βελτιώνουμε μέσα από τη μακροχρόνια δράση μας. Μια πρακτική ουτοπία που παράγει σωτήριες λύσεις οργάνωσης και αλληλεγγύης, ξεμπροστιάζοντας την ανημπόρια των επαγγελματιών πολιτικών τόσο σε εθνικό επίπεδο (όπως στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα) όσο και σε τοπικό (όπως με τη διάσωση της Πικροδάφνης, την απελευθέρωση του Ασυρμάτου κλπ).

Η κυρίαρχη νεκροπολιτική της φτώχειας, της μιζέριας, της μεταμοντέρνας ημιμάθειας, του πολιτιστικού αναλφαβητισμού, του εθελόδουλου μοιρολατρισμού, της ξενοφοβίας και των αμέτρητων θυμάτων της, της λεηλασίας της φύσης, όπως και όλα όσα ρημάζουν τις ζωές μας και τον πλανήτη.. βασίζεται στη συνενοχή τόσο εκείνων που “δημοκρατικά” επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους, όσο και εκείνων που η “πάλη” τους αρχίζει και τελειώνει στην εκλογική αποχή.

Κόντρα στην αδράνεια, το βόλεμα, και την ανάθεση
Οργάνωση και δράση σε κάθε γειτονιά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *